BK
Üye
Arkadaşlar merhaba. Geçen yıl Pegasus ile uçtuğumda kabin bagajı konusunda hiçbir kontrol yapılmamıştı, herkes istediği boyutta çantayla rahatça binmişti.
Bu sene duyduğuma göre çok sıkı kontrol ediyorlarmış, kapıda demir ölçü aparatlarına sokturtuyorlarmış çantaları. Sığmayana direkt ceza kesiyorlarmış.
2026 yılı itibariyle güncel kabin bagajı boyut sınırları nedir ve gerçekten her uçuşta bu kadar sıkı kontrol yapılıyor mu? Yoksa hatta ve saate göre değişiyor mu bu durum?
CZ
Üye
2026 yılı güncel ölçüleri şöyle: Avantaj ve üzeri paketlerde kabin bagajı 55x40x20 cm ve 8 kg sınırında. Süper Eko pakette kabin bagajı hakkın yok, sadece 40x30x15 cm boyutlarında koltuk altı çantası taşıyabiliyorsun.
Kontrol konusuna gelince gerçekten hat ve saate göre çok değişiyor. Yoğun hatlarda özellikle İstanbul Antalya veya Sabiha Gökçen kalkışlı uçuşlarda kapıda tek tek kontrol ediyorlar. Sakin hatlarda veya gece uçuşlarında genelde görmezden geliyorlar.
MA
Üye
Ben haftada iki kez uçuyorum iş gereği ve şunu net söyleyebilirim. Sabiha Gökçen'de kontrol yüzde yüz yapılıyor artık. Her kapıda en az bir görevli duruyor ve şüpheli gördüğü çantaları aparata sokturtturuyor.
Antalya'da daha rahat, orada çok sıkı değiller. İzmir'de de orta seviye diyebilirim. Ama risk almamak lazım çünkü ceza gerçekten acı. 800-1000 TL arası kesiyorlar anlık havalimanında.
SG
Üye
Asıl tehlikeli olan yumuşak sırt çantası değil, tekerlekli kabin valizleri. Çünkü tekerlekler ve sapı o 55 cm boyutu kolayca aşıyor bazı markalarda. Satın alırken mutlaka Pegasus uyumlu etiketli valiz al.
Sırt çantalarına genelde daha toleranslılar. Çünkü yumuşak çanta aparata sokunca bastırınca sığıyor, tekerlekli valiz sığmadığında hiçbir şey yapamıyorsun.
FV
Üye
Kontrol yapılıp yapılmaması biraz da kabin amirinin kararına bağlı. Bazı amirlere denk geliyorsun hayatta geçirtmez, bazısı sadece göz kararıyla bakıp geçiriyor.
Ama şunu kesin olarak biliyorum, eğer uçak yüzde yüz doluysa ve baş üstü dolaplar tamamen tıklım tıklım ise o zaman sığmayan çantaları mecburen kargoya indiriyorlar. Doluluk oranı yüksek uçuşlarda risk almayın.
GÜ
Üye
Ben geçen ay Trabzon uçuşunda yaşadım bizzat. Çantam standart bir laptop sırt çantasıydı ama ağzına kadar dolu olduğu için şişmişti. Görevli hanım ölçtürtmek istedi, zor da olsa sığdı aparata.
Sığdı ama görevli yine de uyardı, bir dahaki sefere dikkat edin bu sınırda dedi. Yani sığsa bile çok zorlarsan uyarı alıyorsun, üst üste uyarı birikirse bir sonrakinde geçirtmeyebilirler.
CY
Üye
En garanti yöntem internetten önceden kabin bagajı satın almak. Sisteme kayıtlı olduğu için kapıda sana ölçüm yaptırmıyorlar bile. Barkodunu okutuyorsun geçiyorsun.
Havalimanında anlık almaya kalkışırsan hem iki kat pahalı oluyor hem de o kuyruklarda vakit kaybediyorsun. Her şeyi önceden online halletmek her zaman daha ucuz ve hızlı.